Modificatie werkzaamheden

Modificatie werkzaamheden
Er zijn vele mogelijkheden om uw Porsche te modificeren. Zowel optisch als technisch. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende modificaties. Modificeren blijft echter een zeer persoonlijke aangelegenheid. Graag nemen wij uw wensen persoonlijk met u door. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

– Motorsteunen –  

Met de hydraulische fabrieksmotorsteunen beweegt de aandrijflijn onafhankelijk van het chassis tijdens acceleratie en bochtbelastingen. Dit komt het comfort ten goede, maar deze beweging kan de balans van uw Porsche verstoren en een negatief rijgedrag veroorzaken.

RSS Performance-motorsteunen maken gebruik van gespecialiseerde polyurethaanbussen die een steviger, directer rijgevoel met optimale feedback bieden. Deze upgrade heeft geen nadelige invloed op de rijkwaliteit en veroorzaakt ook geen problemen met de pingelsensor die vaak worden geassocieerd met solide motorsteunen.

Ook zijn er Solide motor- en transmissiesteunen beschikbaar. Deze zijn een extreme upgrade en eigenlijk alleen te adviseren voor circuit-gebruik. Dergelijke motorsteunen zijn ook geïnstalleerd op Porsche fabrieksraceauto’s. Deze solide motorsteunen zorgen voor meer trillingen in het interieur dan rubberen of polyurethaan motorsteunen, maar verbinden de motor en transmissie direct met het chassis, waardoor een scherper rijgedrag en schakelgevoel ontstaat. 

– Schokdempers – 

Schokdempers hebben een belangrijke rol m.b.t. de controle, de grip, de stabiliteit en het comfort van uw Porsche en daarmee dus ook een cruciale rol op de prestaties van uw voertuig. Originele OEM-schokdempers zijn zo ontwikkeld dat ze een goede balans leveren tussen zowel comfort en sportief en zijn bij de standaard modellen niet instelbaar. Bij de modellen met PASM (Porsche Active Suspension Management) zitten standaard dempers gemonteerd waarbij gekozen kan worden tussen een meer comfortabele of een sportievere instelling. Ook wordt hierbij de dempingskracht continu aan de rijstijl en de toestand van het wegdek aangepast. 

Er zijn veel soorten instelbare (mechanisch en elektronisch) schokdempers op de markt verkrijgbaar en het is dan ook afhankelijk van uw persoonlijke wensen welk type voor u de juiste keuze is. 

  1 Weg-instelbaarBij dit type is het compressie-gebied instelbaar door de positie van de veer op de demper aan te passen. Dit geeft een perfecte en afzonderlijke aanpassing van de rijhoogte (verlaging). Het daarmee verlagen van het zwaartepunt en in combinatie met een progressieve veer geeft niet alleen een sportiever rijgedrag, maar ook die mooie optische look van uw Porsche.

2-Weg-instelbaarBij dit type instelbare demper is ook de uitgaande demping of wel de “rebound” instelbaar. Deze uitgaande beweging stabiliseert uw Porsche, dempt de ongewenste bewegingen af en absorbeert ongewenste energieën.

3-Weg-instelbaarBij een 3-Weg instelbare demper kan naast de uitgaande demping ook de ingaande demping worden ingesteld. Hiermee kan de demper perfect op de omstandigheden worden afgesteld en daarmee een optimaal contact tussen band en wegdek worden gerealiseerd. Deze afzonderlijke afstelmogelijkheden worden zeer gewaardeerd door eigenaren die hun Porsche op het circuit bewegen, maar zeker ook door de echte Porsche liefhebber op de openbare weg. 

4-Weg-instelbaarDe 4-Weg-instelbare dempers zijn op dit moment de meest geavanceerde dempers op de markt verkrijgbaar. Hierbij wordt er bij de ingaande demping onderscheid gemaakt tussen de “low-speed” en “high-speed” bump. Hierbij is dus zowel de “langzame” ingaande slag, denk hierbij aan de voor-achter en de links-rechts beweging van uw Porsche welke ontstaan bij bochten en/of accelereren en remmen, als ook de snelle ingaande slag, denk hierbij aan hobbels in het wegdek of bijv. curbstones op het circuit.

Graag bespreken wij met u de mogelijkheden op basis van uw wensen. 

 

 

– Remsysteem – 
Porsche’s staan o.a. bekend om hun uitstekende remmen, echter zijn er verschillende situaties waarbij een upgrade van het remsysteem toch wenselijk is. Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende aanpassingen mogelijk. 

Remblokken. Een eerste optie zijn uw remblokken, eventueel in combinatie met uw remschijven. Of u uw auto voornamelijk voor straatgebruik gebruikt, of er juist uitsluitend mee op circuit rijdt, maakt een groot verschil in de gestelde eisen van uw remvoering. (Denk hierbij aan wrijvingscoëfficiënt bij koud en warm, levensduur, afgifte van remstof, geluid etc.) Ook is het belangrijk uw remblokken op de juiste manier in te rijden. Hiermee realiseert u niet alleen perfect remvermogen, maar voorkomt u ook het eventuele risico op verglazing. 

Remschijven. Ook bij remschijven is er veel keus. Er bestaan bij Porsche 2 type remschijven. De zogenoemde PCCB, waarbij de schijfrem gegoten wordt middels deeltjes koolstof. Deze zijn erg kostbaar en ook relatief kwetsbaar. Er is echter een duurzamer alternatief op de markt waarbij de remschijven gemaakt worden op basis van meerdere lagen doorlopende koolstofvezels. Het andere type remschijf is de schijf gemaakt op basis van metaal. Hier zijn de voornaamste verschillen te vinden in schijven met sleuven of gaten en/of samengestelde schijven, waarbij het binnenste deel uit aluminium bestaat. Belangrijkste eigenschappen hier zijn de thermische huishouding als ook gewichtsreductie. (Remschijf maakt deel uit van de onafgeveerde massa van uw Porsche) De juiste remschijf verhoogt niet alleen de grip, maar zorgt ook voor een directere en krachtigere remrespons.

Remleidingen. Ook kunt u de remrespons en het gevoel in het rempedaal verbeteren door uw remslangen te vervangen door hoge kwaliteit staal omvlochten remslangen, in de volksmond stalen remleidingen genoemd. Deze zetten minder uit waardoor er een meer directe remdruk optreed.

 Big brake kit. Een zeer effectieve manier om uw remvermogen te verbeteren is het monteren van zowel grotere remklauwen als ook grotere remschijven. Grotere remblokken en remschijven levert een groter wrijvingscontactvlak wat meer remkracht genereert, maar ook een betere verspreiding van de warmte die ontstaat. 

Let wel! De grootste oorzaak van een gebrek aan remvermogen is “fading”. Fading kan ontstaan door overbelasting (oververhitting) van het remsysteem door bijvoorbeeld circuitgebruik. Bovenstaande upgrades zijn in een dergelijke situatie een goede uitkomst. Een andere oorzaak is verouderde on onjuiste remvloeistof. Dit geeft als risico dat de remvloeistof gaat koken.

Heeft u vragen omtrent uw remsysteem? Neem contact met ons op en wij adviseren  u graag en vrijblijvend m.b.t. welke upgrade het beste bij uw situatie past.

– Uitlaat – 
Een veel voorkomende reden om het uitlaatsysteem aan te passen is het verbeteren van de klank van de motor. Andere overwegingen kunnen zijn, het verhogen van het motorvermogen, het verlagen van het gewicht, duurzamere materialen en/of natuurlijk het optische gedeelte. Bij het maken van de  juiste keuze zijn de persoonlijke voorkeuren belangrijk. Ook moet er rekening gehouden worden ( bij straatgebruik) met zowel de wettelijke eisen omtrent geluid (dB-grens) als m.b.t. uitlaatgasemissies.  

Een uitlaatsysteem is in principe op te delen in 3 delen. Het 1ste deel is het uitlaatspruitstuk. Dit deel zit direct aan de motor gemonteerd en is het belangrijkste deel om een optimale stroming  (vooral bij atmosferische motoren ) van de uitlaatgassen uit de verbrandingskamer te genereren. Het 2e deel is het middenstuk met hierin vaak opgenomen de katalysator, middendempers en/of OPF (Otto Partikel Filter) en de kleppen. Het 3e deel is de einddemper en eindstukken van de uitlaat. 

Afhankelijk van uw wensen kan het gehele systeem vervangen worden, of juist alleen één gedeelte. Laat ons weten wat uw wensen zijn en wij geven u een voorstel over een mogelijke optimalisatie aan uw uitlaatsysteem wat hierop aansluit.

– Remklauw revisie – 
Waar de oudere Porsche nog voorzien waren van stalen remklauwen (al dan niet geel of blank verzinkt) zijn de jongere modellen voornamelijk uitgerust met gegoten aluminium Brembo remklauwen. De voornaamste reden voor een revisie is vaak visueel. De remklauwen zijn dan beschadigd en/of er is een wens om de remklauw van een andere kleur of opschrift te voorzien. Bij een revisie worden alle delen van de remklauw gedemonteerd, gereinigd (stralen) en geïnspecteerd. Vervolgens worden de remklauwen van de gewenste kleur voorzien via poedercoating in 3 lagen. Een epoxy primer, kleur en een matte of hoogglans blanke lak. 

– Velgen & banden – 
Vaak zegt men “wielen maken de auto”. In dat geval wordt er vooral naar het esthetische verwezen, maar ook technisch benaderd is dit zeker treffend. Het is dan ook belangrijk op de juiste velgen en banden combinatie op uw Porsche te monteren om er ook optimaal van te kunnen genieten. 

Velgen: Iedere Porsche is tegenwoordig standaard geleverd met lichtmetalen velgen. Een zo laag mogelijk gewicht van de velg is uiterst belangrijk voor zowel comfort als ook prestaties van uw Porsche. De velg maakt deel uit van de onafgeveerde massa van uw voertuig. Hoe lichter de velg hoe kleiner de massatraagheid en hoe beter het contact met het wegdek bij oneffenheden. Ook bij accelereren en stuurbewegingen is een lichtere velg in het voordeel omdat hier de roterende massa van invloed is. Grotere velgen zijn dan ook meestal eerder een optische dan een technische upgrade. Verder dient er altijd rekening gehouden te worden met de inbouwruimte. Een te grote velg past vaak niet zonder meer in de standaard wielkast. Een te kleine velg kan problemen geven met het remsysteem. Bredere velgen daar in tegen hebben niet alleen een optische voorkeur, maar zeker ook een technische, daar deze het mogelijk maken bredere banden te monteren en i.c.m. de E.T. waarde de spoorbreedte te verhogen wat een positieve uitwerking heeft op het gripniveau van uw voertuig op droog wegdek. Echter moet u ook hier rekening houden met de ruimte om de velgen en het feit dat deze aanpassingen een negatieve uitwerking kunnen hebben op bijvoorbeeld de gevoeligheid voor spoorvorming en het gripniveau op nat wegdek. Een andere afweging bij velgen kan aerodynamica zijn. Dit speelt voornamelijk een rol bij brandstofverbruik en of motorsport. Bij de keuze van de juiste velg is het niet alleen belangrijk o, te kijken naar de grote (Inch-maat) en de breedte-maat (J=in inches aangegeven), maar ook naar de E.T. waarde (Einpresstiefe=in mm) en de steekmaat (diameter van boutgaten in mm) in combinatie met het aantal gaten. 

Banden: Een veel eisend onderdeel van onze Porsche zijn toch zeker wel de banden. Niet alleen moeten de banden het voertuig dragen, ze moeten ook alle krachten in langs- en dwarsrichting die ontstaan tijdens het accelereren, het remmen en tijdens de bochten kunnen overbrengen. En dit alles ook nog onder diverse omstandigheden, zoals warm en koud, droog en nat weer. Zoekt u een band die optimaal functioneert tijdens droge omstandigheden, of juist in winterse omstandigheden. Een band met veel comfort, die zuinig in verbruik is en het liefst met lange levensduur of juist met veel grip en stuurprecisie. Er zijn vele banden op de markt verkrijgbaar in diverse afmetingen met uiteenlopende profielen en van verschillende rubbersamenstellingen. Ook hebben verschillende merken banden in hun programma die speciaal met en voor Porsche ontwikkeld zijn. Deze zijn gekenmerkt met de zogenoemde N-codering. Bij de aanschaf van banden is het naast de gewenste eigenschappen ook belangrijk rekening te houden met o.a. de loadindex en de snelheidcodering! De juiste band is vaak een persoonlijke voorkeur. 

– Autogordels in kleur – 
Een mooie manier om uw interieur te individualiseren zijn autogordels in kleur. Gekleurde autogordels geven uw Porsche ook een sportievere uitstraling. Gordels zijn in meerdere kleuren verkrijgbaar. Benieuwd naar de mogelijkheden en kleuren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

– PCCM+ – 
Sinds een aantal jaar levert Porsche ook het zogenoemde PCCM+ (Porsche Classic Communication Management Plus) met 7 inch touchscreen voor de modellen met een 2-DIN-schacht. Deze zijn tegenwoordig beschikbaar voor zowel de 911 modellen van de 996 en 997 generatie, als ook voor de Boxster en Cayman van de generatie 986 en 987 en de eerste generatie Cayenne E1. De PCCM+ levert moderne techniek op het gebied van multimedia verpakt in een design dat perfect aansluit op het interieur van uw youngtimer. Zo is de PCCM+ o.a. uitgerust met: 

  • Radio: FM, AM, TMC en DAB+
  • Media: USB poort, Bluetooth en MP3/A2DP functie met ID3 tag
  • Telefoon: Interne en externe mircofoon, bluetooth en bediening via het stuurwiel
  • Trip: Integratie van persoonlijke reis gegevens
  • Sound: Integratie met het Bose Sound System, snelheidsafhankelijke volumeregeling voor basisluidsprekers en een equalizer voor instellingen & Loudness
  • Car Individual memory: Verlichting, ruitenwisser, climate en vergrendeling
  • Apps: Integratie van Apple Carplay en Android Auto (beide via bedrading)
  • Beschikbare systeemtalen: Duits, Engels, Spaans, Frans en Italiaans
  • Inclusief SD geheugenkaart met navigatiegegevens van Europa.